GE Aviation, een leverancier voor vliegtuig-motoren, is van plan om de moderne technologie en prestaties van haar GE38-motor naar de maritieme wereld te brengen. De GE38 is één van de meest geavanceerde motoren in zijn klasse, en wordt onder andere nu al toegepast in een helikopter van de Amerikaanse marine. Vergeleken met de voorganger van de GE38, de T64, levert de GE38 57% meer vermogen, 18% beter brandstofverbruik, en heeft hij 63% minder onderdelen.

De versie van de motor die in schepen gebruikt kan gaan worden, is vrijwel identiek aan de versie die in de luchtvaart gebruikt wordt. Alleen sommige beveiliging-systemen zijn aangepast. Het bedrijf denkt dat de motor uitstekend geschikt is voor gebruik door de Amerikaanse marine voor het ‘Ship-to-Shore Connector (SSC)’-project. Dit moet een soort hovercraft worden, die tanks en andere voertuigen over het water kan vervoeren.

De GE38 zal in totaal ongeveer 5000 uur getest worden, maar er zijn nu al een aantal positieve resultaten binnen. De motor levert 7500 pk op de as, en de algemene prestaties zijn uitstekend. Het brandstofverbruik is zelfs lager dan verwacht.

Brien Bolsinger, manager bij GE Marine, vertelt dat de GE38 ideaal is voor gebruik in schepen. De motor is al uitgerust met onderdelen met anti-corrosie, en de motor kan heel makkelijk onderhouden worden. Bovendien is er aerodynamica toegepast, zijn er speciale materialen toegepast, en zijn de systemen die de koeling regelen zo ontworpen, dat de GE38 duurzaam en efficiënt kan werken. De motor kan overigens ook gebruik worden als turbine-generator om elektriciteit mee op te wekken.

Bron: MarineLink en foto.