Van der Velden Marine Systems heeft pas geleden het grootste roer in de geschiedenis, dat in een loods is gebouwd, afgerond. Het roer bestaat uit twee ‘flappen’, die op het baggerschip de Congo River geïnstalleerd zijn. Dit schip werd 21 januari te water gelaten vanuit scheepswerf IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel.

Het roer is ontworpen door de afdeling ‘Product Design’ van Van der Velden. Elk roer heeft een oppervlakte van 30m², en elke flap heeft een oppervlakte van 7,5m². Ze wegen ongeveer 75 ton per stuk, en zijn precies op maat gemaakt voor de propellers van het baggerschip, die elk een diameter van 5,4 meter hebben. Beide roeren kunnen tot 45 graden draaien, en dat met een topsnelheid van 16,6 knopen van de Congo River.

Doordat baggerschepen meestal in water varen waar veel los zand in drijft, krijgt een normaal roer het meestal zwaar te verduren. De behuizing van dit roer is speciaal bestand gemaakt tegen de slijtage dat veroorzaakt wordt door het zand. Ondanks de speciale behuizing, blijven de prestaties op het gebied van manoeuvreren en het koers houden uitstekend. Ook zou het roer een langere levensduur hebben dan normaal, vermindert het het lawaai en de trillingen, zorgt het voor een hoge voortstuwing efficiëntie, en vermindert het het brandstofverbruik.

De Congo River zal pas rond half 2011 aan het werk gaan. Dankzij haar grote breedte, bijna 38 meter, en haar korte lengte, bijna 168 meter, is ze zeer goed te manoeuvreren. Hierdoor kan ze voor heel veel verschillende dingen ingezet gaan worden tijdens het baggeren. Wanneer ze volledig beladen is, dan heeft ze maar een diepgang van zo’n 12 meter, en daarmee kan ze goed ingezet worden in havens, vaargeulen en nabij stranden. Ze is daarnaast uitgerust met een bagger-systeem dat een diepte-bereik van maximaal zo’n 100 meter heeft.

Bron en foto: MarineLink.