Ondanks de vele politieke rellen in Egypte, ondervindt het Suezkanaal op dit moment alleen relatief kleine problemen. Er zijn in ieder geval enkele vertragingen, doordat er minder personeel beschikbaar is. Bovendien zijn er van het weekend twee konvooien van schepen bij elkaar gevoegd, omdat er minder personeel was komen opdagen dan dat de bedoeling was.

Het is niet zo gek dat er vertragingen worden opgelopen, want er varen jaarlijks rond de 35.000 schepen door het kanaal. Dat komt neer op maar liefst zo’n honderd schepen per dag. Ook bij het bunkeren van schepen ontstaan vertragingen. Er wordt in de Egyptische havens minder snel gewerkt. Sommige rederijen kiezen er voor om naar andere havens in het Midden-Oosten te gaan om daar voedsel en drinkwater in te slaan.

Er varen dagelijks zo’n zeven tankers door het Suezkanaal, en die hebben hierdoor nu ook vertraging. Het gevolg van dit is onder andere dat de brandstofkosten daar flink omhoog zijn gegaan. De reders merken dit duidelijk op hun hogere bunker-facturen. Deze bedragen gaan waarschijnlijk nog verder oplopen.

Ook kunnen er in Suez minder militairen aan boord om de schepen op de Indische Oceaan te kunnen beschermen tegen piraten. Verder wordt er nog door enkelen gevreesd dat het Suezkanaal helemaal stil komt te liggen, aangezien dit bij het internet- en mobiele-verkeer ook het geval was. Het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de schepen erg ver om moeten gaan varen, wat veel hogere kosten met zich meebrengt.

Bronnen: NieuwsbladTransport en MarineLink, en foto.