Maersk Line, de Deense rederij, gaat vanaf maart met haar trans-Atlantische TA2-dienst, tussen Rotterdam en de Canadese haven Halifax, kreeft vervoeren. Dit zal gaan gebeuren in koelcontainers, die via Rotterdam naar Aqualife in Urk zullen worden getransporteerd.

Voorheen werd dit traject met de kreeft door vliegtuigen afgelegd. Er is nu besloten om grote tanks op schepen te gaan gebruiken, waar de levende kreeft in zit. De containers met de tanks zullen worden opgepikt door de TA4-dienst tussen Montreal en Rotterdam. Halifax is er voor deze dienst als nieuwe halte bijgekomen.

Er zullen koelcontainers gebruikt gaan worden van 40″. In principe zouden er vijftien containers worden gebruikt, maar doordat de eerste ervaringen zo goed zijn, komen er nog zeker honderd bij. Als al deze containers in gebruik worden genomen, dan zullen ook andere Maersk-schepen ingezet worden om ze te vervoeren. Doordat de schepen die in de TA4-dienst gebruikt worden ‘super slow’ zijn, duurt het vrij lang voordat de containers bij de plaats van bestemming zijn. Bij de TA2-dienst worden snellere schepen gebruikt, en die zullen dus de aflevering-tijd flink verkleinen. Het zal in dit geval ongeveer zeven dagen gaan duren, voordat de haven van Rotterdam bereikt wordt vanuit Halifax.

‘TA’ in TA2 en TA4 staat overigens voor TransAtlantic; verscheping over de Atlantische Oceaan. De TA2-dienst van Maersk vaart nu nog tussen Rotterdam, Bremerhaven en het Engelse Felixstowe, naar Amerikaanse havensteden, waaronder Houston en Miami. De TA4-dienst vaart echter op dit moment alleen tussen Rotterdam, Bremerhaven, Antwerpen, Le Havre en Montreal.

Bron: NieuwsbladTransport en foto.