De bemanningsleden van het marineschip Hr. Ms. Amsterdam zijn zondag begonnen met werkzaamheden bij Ivoorkust, volgens het ministerie van Defensie. Onder andere bevoorraden ze de Franse helikoptercarrier de Tonnerre met voeding, medische hulpmiddelen, wapens en munitie en brandstof. De Amsterdam komt zelf net terug van haar missie tegen de bestrijding van Piraterij bij Somalië.

Ze is, toen ze weer op weg was naar Nederland, op verzoek van de Franse regering, om extra steun te verlenen, richting Ivoorkust gestuurd. Ze moet hier dus onder andere de Tonnerre ondersteunen, die de VN- en de Franse troepen op het vasteland helpt. Burgers evacueren kan ook een taak worden.

Onderweg naar Ivoorkust kreeg de Amsterdam onder meer in het Spaanse Malaga en in Dakar extra goederen aan boord geladen. Ook extra militairen uit verschillende landen werden meegenomen.

Over de duur van deze nieuwe missie, is nog niet veel bekend. De planning is dat de Amsterdam, met haar 156 bemanningsleden, in de tweede helft van januari weer naar Nederland zal terugkeren.

Bron: NU.nl en foto.