Ruim 600 zeevarenden zitten met hun schepen vast in het pakijs van de Zee van Ochotsk, en moesten vannacht daar Oud en Nieuw vieren. Er zijn verscheidene noodsignalen ontvangen van de visserboot de Sodruzhestvo en van onderzoeksschip de Professor Kizevetter. Er was voor beide geen andere mogelijkheid dan de hoop op te geven en op hulp te wachten, nadat meerdere pogingen om zelf uit het ijs en bij schoon water te komen, waren mislukt. Dat maakte het lokale ‘Rescue Coordination Centre’ bekend.

De temperatuur in het gebied ligt op dit moment ruim 22 graden onder nul. Volgens de voorspellingen, wordt het zelfs nog kouder. Dit zorgt ervoor, dat de schepen nog langer vast zullen zitten. Op sommige plaatsen is door de zeer lage temperatuur het ijs wel 30 centimer dik. Er wordt lokale hulp geboden, door een aantal sleepboten naar het ijs te sturen, die bemanningsleden van de schepen gaan evacuëren. De verwachting is dat de sleepboten van het reddingsteam, de Irbis, de Predanny en de Rubin, zich allemaal uiterlijk morgen (2 januari) aan de rand van het pakijs bevinden.

Volgens de reddingsbrigade van Yuzhno-Sakhalinsk, bevinden het schip de Sodruzhestvo, het koelschip de Bereg Nadezhdy, en het onderzoeksschip de Professor Kizevetter (allemaal afkomstig van de haven van Vladivostok), zich op de moeilijkst begaanbare posities. Ze liggen alle drie 11 tot 12 mijl uit de kust van het vasteland. De overige schepen die vast in het ijs zitten, zijn: de visserschepen en transportschepen de Tumnin, de Ostrov Karaginsky, de Amursky Liman, de Komsomolets Kaliningrada, de Pamyat Kirova, de Gennady Volodarsky en de Alexander Belyakov.

De Zee van Ochotsk maakt overigens deel uit van de Grote Oceaan, en ligt ten zuid-oosten van het vasteland van Rusland. Toch wel heftig dat daar zo veel ijs komt te liggen, en dat daar zo veel schepen door in nood raken.

Bron: ITAR-TASS.