De stookolie die vorige week uit een binnenvaarttanker is gelekt, blijkt veel meer te zijn dan er verwacht werd. De olie is uit één van de tanks van de tanker gaan lekken, nadat deze met een ander schip in aanvaring was gekomen in de Mercuriushaven in Amsterdam. De olie is meerdere keren bestreden, maar dit werd onder andere door een gedraaide wind lastig gemaakt. De olie stroomde onder de speciale olie-werende schermen door, die in het water waren geplaatst om al de olie tegen te houden.

De olie was een grote bedreiging voor de vogels in het gebied. Er zijn zeker honderd dode vogels uit het water gevist. Deze waren allemaal besmeurd met olie. Het ging hier vooral om meerkoeten, eenden, meeuwen en zwanen. De dierenambulance probeerde zoveel mogelijk dieren te redden.

Na extra onderzoek door Rijkswaterstaat is er vastgesteld dat er in totaal 250.000 liter olie uit de tanker is gelekt, terwijl er eerst aan 100.000 liter werd gedacht. Dit zou te maken hebben met het feit dat het gat in de tank waar de stookolie uit stroomde, groter was dan werd gedacht. De tanker ligt op dit moment in de Cornelis Douwes-haven, waar deze naartoe is gesleept. De olievlek is op dit moment onder controle, maar het zal volgens Rijkswaterstaat nog weken duren voordat het volledig is opgeruimd.

Bron en foto: NU.nl.