Uit onderzoek is gebleken dat de piraterij rond de Indische Oceaan jaarlijks miljarden dollars kost. Het rapport van het onderzoek, dat door One Earth Future gedaan is, laat zien dat piraterij in 2010 wereldwijd in totaal tussen de 7 en de 12 miljard dollar kostte. Dit komt onder andere door het losgeld dat er betaald wordt om de schepen weer terug te krijgen. Dit bedrag kan wel oplopen tot maar liefst 9,8 miljoen dollar.

Maar dit is niet het enige probleem. Er zijn ook veel schepen die de Indische Oceaan niet meer op willen door de piraten. Ze kiezen voor een alternatieve route, die altijd langer is, en dus veel meer geld kost. Het kost hun zelfs 2,4 tot 3 miljard dollar per jaar. Andere kosten die gemaakt worden zijn onder andere voor veiligheid-uitrustingen en verzekeringspremies. En laten we ook de marineschepen die er in het gebied rondvaren niet vergeten. De schepen varende houden, en bij succes, de vervolging van de piraten, kost ook erg veel geld.

De verwachting is zelfs dat piraterij in totaal nog meer gaat kosten, doordat er nu nog steeds sporen van de economische crisis zichtbaar zijn. Er zullen steeds meer schepen weer gaan varen, waardoor het totale bedrag nog verder gaat oplopen.

Bron: VOANews en foto.