Een Canadees vrachtschip, dat op weg was naar China, heeft na een incident rechtsomkeer gemaakt. De oorzaak van dit besluit is doordat het schip lekkage van uranium heeft. Het schip vervoert het uranium dat is bestemd voor nucleaire reactors. Tijdens een storm, in de buurt van Hawaii, waren een aantal zeecontainers aan boord open gegaan. Hierdoor kwamen twee vaten met radioactief materiaal uit de containers, die zelf ook beide open gingen.

Het vrachtschip was vlak voor de kerst vanuit Vancouver vertrokken, en kwam afgelopen zondag weer aan in Ladysmith, een kleine Canadese haven, die door de Salish Sea wordt gescheiden met Vancouver. Op dit moment zit de radioactieve lading gelukkig in een afgesloten scheepsruim, en vormt op deze manier, volgens de Canadese berichten, geen bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Ook de bemanning zou geen last hebben van het uranium. Volgens Cameco, de eigenaar van het schip, is de straling van het uranium ‘vrij laag’. Er wordt samen met de autoriteiten gekeken naar een oplossing om het schip schoon te maken.

Bron en foto: NieuwsbladTransport.