De STC-Group, waar de Hogeschool voor de Zeevaart in Rotterdam onderdeel van is, heeft een contract getekend met ‘Kongsberg Maritime’, die geavanceerde upgrades aan de STC-Group gaat leveren van haar simulatoren. Het gaat hier om zowel de brug-simulatoren, als de machinekamer-simulatoren. Onder andere nieuwe modellen schepen en motor-onderdelen zullen na de upgrade gebruikt kunnen gaan worden in de simulatoren.

De nieuwste generatie simulatoren zal door Kongsberg Maritime geleverd gaan worden aan de STC-Group. Bij de brug-simulatoren zullen onder andere ‘touch-screens’ worden ingebouwd, en zal het visuele deel van de simulator veel mooier worden weergegeven. De machinekamer-simulator zal een motor-upgrade krijgen, en zal worden voorzien van een ‘BigView touch-screen’. Dit moderne systeem is in staat om 3D-beelden op een scherm weer te geven, met slechts een enkele druk op de knop.

Naast deze upgrades, heeft de STC-Group ook aangegeven haar huidige ladings-simulator te willen upgraden, en als onderdeel van het contract met Kongsberg Maritime, wil de STC-Group ook nog een andere ladings-simulator gaan aanschaffen.

De nieuwe simulatoren zullen er voor zorgen dat de STC-Group doorgaat met het volgen van onder andere de internationale standaarden voor het DNV-certificaat. Ook voldoen de simulatoren aan de eisen van de Nederlandse inspectie en competenties, die vereist zijn door de STCW.

Erik Hietbrink, voorzitter van de raad van de STC-Group, zegt dat het contract gedeeltelijk is gefinancierd door subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook vertelt hij dat er geen enkele andere leverancier als Kongsberg Maritime bestaat, die zulke realistische simulatoren levert.

Ik heb nog geen idee wat dit specifiek voor de Hogeschool voor de Zeevaart in Rotterdam gaat betekenen, maar ik denk dat de kans groot is dat wij de komende jaren kennis gaan maken met dit soort nieuwe simulatoren.

Bron: MarineLink en foto.