Een werkgroep is van mening dat de Europese transportsector in 2050 geheel onafhankelijk kan zijn van fossiele brandstoffen. Dat laat de werkgroep weten via een rapport aan de Europese Commissie. Deze werkgroep bestaat uit een aantal deskundigen van milieuorganisaties, en een aantal deskundigen uit de transportwereld. Om van het gebruik van fossiele brandstoffen af te komen, moet het transport bijna letterlijk alle zeilen bijzetten. De toekomst zou vooral in biobrandstof, methanol, vloeibaar gas en elektriciteit zitten. Zelfs waterstof en kernenergie zou gebruik moeten gaan worden.

Het streven van de Europese Unie is om de uitstoot van CO2-gas deze eeuw met 80 tot 95% te verminderen. Doordat al het transport voor 20% van de uitstoot zorgt, moet er dus flink wat gaan veranderen. De werkgroep beweert dat deze gehele sector tegen het midden van deze eeuw al helemaal geen gebruik meer hoeft te maken van fossiele brandstoffen, waaronder olie.

Het wegvervoer kan geleidelijk helemaal schoon worden gemaakt. Voor vervoer over kortere afstand moeten er elektrisch aangedreven voertuigen worden ingezet. Voor middellange ritten wordt het gebruik van waterstof en methanol aangeraden. Voor langere afstanden gaat het om synthetische brandstoffen, lng en lpg. Treinen moeten voortaan uitsluitend elektrisch worden aangedreven. Vliegtuigen moeten volledig overschakelen op kerosine uit biomassa. Ook schepen zouden op biomassa moeten gaan varen. Kleinere schepen kunnen ook op waterstof varen en zee-reuzen zouden door kernenergie of lng kunnen worden aangedreven. Ik ben benieuwd wat de toekomst, in dit opzicht, ons gaat brengen..

Bron en foto: NieuwsbladTransport.