Er zijn al ruim tweehonderd schepen vast komen te zitten op de Rijn bij de Lorelei, nadat daar afgelopen donderdag een schip met zwavelzuur was gekapseisd en is gezonken. Doordat de doorvaart hierdoor geblokkeerd is, kunnen er geen olietankers en containerschepen meer bij Zuid-Duitsland en Zwitserland komen. Het hoge water zorgt ook voor dat er verscheidene gebieden verboden vaargebied zijn geworden, waardoor de ‘files’ nog langer worden.

De file wordt per dag verlengd met tachtig schepen. Geschat wordt dat er nu zo’n 200.000 ton vracht ligt te wachten bij de Lorelei, en dat is veel te veel om dat per vrachtwagen te gaan vervoeren. Op deze manier zou de lading in ieder geval over de weg verder kunnen, maar er zouden maar liefst 7000 vrachtwagens hier voor nodig zijn.

De problemen met het gezonken schip blijven nog zeker een paar dagen duren. Er zijn twee bokken vanuit Nederland onderweg, maar die kunnen niet langs Duisburg komen door het hoge water. Als de bokken aankomen, dan begint de operatie pas echt. Het wordt een gevaarlijke en lastige berging van het honderd meter lange schip, want er mag geen zwavelzuur gaan lekken.

Bron en foto: NU.nl.