De laatste dagen heb ik wat minder tijd gehad om berichten te plaatsen op de website. Dat kwam vooral door verslag-stress. De laatste puntjes op de ‘i’ zetten, plaatjes maken, de weer verschoven-indeling corrigeren: het kost soms toch allemaal meer tijd dan je gedacht had. Zo ook bij de verslagen die ik deze week moest inleveren. Het ging om de verslagen voor het vak BSM en voor het vak Engels.

Het vak BSM (Brandstoffen en Smeermiddelen) houdt zich naast die brandstoffen en smeermiddelen ook bezig met materialen, met in het bijzonder ijzer en staal. We kregen de opdracht om flink wat vragen in een verslag uit te werken. De opdracht zelf was niet moeilijk, maar het kostte toch aardig wat tijd, en ik ben blij dat ik er in de kerstvakantie al mee begonnen was. Vorige week heb ik er de laatste aanpassingen aan gedaan om het verslag in het weekend helemaal af te kunnen maken. Afgelopen dinsdag heb ik dit 17 pagina’s tellende-verslag ingeleverd. Ik vind het maken van zo’n verslag nuttig, want ik heb vragen moeten beantwoorden waar ik hiervoor nog geen antwoord op wist.

Het verslag voor BSM was echter niet het enige verslag dat deze week ingeleverd moest worden. Ook het verslag voor Engels lag hier nog te wachten om verder afgemaakt te worden. Dit verslag gaat over het zogenaamde IMLP, dat voor International Maritime Language Programme staat. Bij het boekenpakket voor het eerste jaar krijg je een vrij dik boek waar het IMLP volledig in staat. Op de bijbehorende CD-ROM staan presentaties met vragen, die we in het verslag moesten uitwerken. Het is alleen vrij veel, want mijn verslag bestond uiteindelijk uit 31 pagina’s. Ook dit verslag is erg nuttig, want mijn algemene kennis over schepen, machines en navigeren is er hierdoor op vooruit gegaan, en nu weet ik bovendien ook nog die dingen in het Engels te benoemen. Twee vliegen in één klap!

Verder had ik deze week de herkansing van het zogenaamde vak BVA (Bepalingen ter Voorkoming van Aanvaring), dat onderdeel is van TKN. Gelukkig heb ik hier nu een voldoende voor weten te behalen, namelijk een 7,5. Deze toets wordt op de computer gemaakt, en je moet hiervoor bijvoorbeeld vragen beantwoorden over de vuren die je op een schip ziet als het donker is. Ook had ik gisteren een praktijk-toets voor het vak Elektrotechniek. Ik kreeg een bepaalde schakeling met een draaistroom-motor voorgeschoteld, waarvan ik de fout moest zien te vinden. Het bleek dat er een aantal kabels waren verwisseld. Tot slot heb ik morgen nóg een toets: de TKN praktijk-toets. TKN staat voor Theoretische KustNavigatie. In deze toets moeten we alles dat we geleerd hebben in de praktijk gaan toepassen. Ja, veel toetsen deze week, en dat terwijl het volgende week pas tentamen-week is..