Scheepswerf Damen Bergum, dat gevestigd is in het Friese Suameer, heeft het eerste Nederlandse schip opgeleverd dat over een zogenaamd ‘Green Passport’ beschikt. Dit houdt in dat alle materialen die in de bouw en de uitrusting van het schip zijn gebruikt, nauwkeurig zijn bijgehouden en omschreven. Deze materialen zijn ook geschikt voor hergebruik als het schip wordt gesloopt. Het schip, de Tide Navigator, is onderdeel van een nieuw bouwprogramma van de rederij. Het gaat hier om een programma waarin onder andere twee ‘multi purpose’-schepen zullen worden gebouwd. De Tide Navigator is er hier één van.

De Tide Navigator is dus een ‘multi purpose’-schip, met een laadvermogen van 8300 ton. Er is onder andere veel aandacht besteed aan het brandstofverbruik van het schip. De bemanning kan tijdens de reizen gemakkelijk controleren wat het specifieke brandstofverbruik op dat moment is. Deze gegevens zullen worden vergeleken met de verschillende omstandigheden op zee, en zo kan het schip helemaal worden geoptimaliseerd voor verschillende situaties, zodat gezorgd kan worden dat het verbruik altijd zo laag mogelijk is.

De eerste reis zal het schip een achtbaan voor een attractiepark in Noord-Amerika moeten vervoeren, en daarna zal ze windmolens naar het Caraïbisch Gebied brengen. Haar tussendekken en haar twee eigen kranen van elk veertig ton zorgen ervoor dat alles zelf geladen en gelost kan worden.

Bron: NieuwsbladTransport en foto.