De Athena, de grootste snijkopzuiger die ooit in Nederland is gebouwd, is te water gelaten. Het 131,5 meter lange schip is daarmee ook één van de grootste baggerschepen van de wereld. Het schip van Van Oord zal in oktober dit jaar aan het werk gaan. De Athena is de eerste zelf-aangedreven snijkopzuiger van Van Oord. Het schip werd met een officiële ceremonie te water gelaten. Het contract voor het bouwen van de snijkopzuiger was op 4 september 2008 getekend, en op 19 februari 2010 was de bouw begonnen.

Het schip is uitgerust met de nieuwste technologie op het gebied van het baggeren. Hierdoor kan het baggerschip worden ingezet in gebieden waar harde grond voorkomt, en kan het schip baggeren tot op een diepte van meer dan 32 meter. Ook hebben de ontwerpers erg gedacht aan de vertrekken van de toekomstige bemanning. Er is bijvoorbeeld voor gezorgd dat er zo min mogelijk vibraties voelbaar zijn in de gehele accommodatie tijdens het baggeren. Als het schip aan de slag kan gaan, dan zal het schip over een ‘groen paspoort’ en een ‘clean ship notation’ beschikken. De Athena is hiermee ‘s werelds eerste baggerschip dat deze laatste titel met zich mee mag dragen.

Van Oord is zo onder de indruk van de Athena, dat het bedrijf eind 2010 heeft besloten om een zusterschip te laten bouwen, genaamd de Artemis. Het contract is al getekend, en dat zal dus betekenen dat Van Oord over een paar jaar over een tweede nieuwe zelf-aangedreven snijkopzuiger beschikt. De Athena en de Artemis zijn onderdeel van het investeringsprogramma van Van Oord, dat nog tot 2015 duurt. Het hele programma heeft een waarde van bijna twee miljard euro.

Bron en foto: SWZ Maritime.