De scanapparatuur van de douane, dat gebruikt wordt om radioactief afval op te sporen, blijkt niet goed te werken. Er komt daardoor ongezien radioactief afval de haven van Rotterdam in. De Rotterdamse gemeenteraad voert aanstaande donderdag een spoeddebat over deze ontdekking. Het debat is aangevraagd door GroenLinks. Fractieleider Arno Bonte wilt dat de detectiepoortjes die nu nog worden gebruikt, worden vervangen door betere. Daarnaast zou de havenmeester het probleem moeten signaleren en de noodklok moeten luiden bij het Rijk.

Het tv-programma Nieuwsuur gaf eerder aandacht aan dit probleem. Er was te zien dat veel radioactief afval ongemerkt door de controles van de douane komt. Het afval gaat daarna door naar schroothandelaren in de haven, waar het afval wel wordt ontdekt, doordat deze handelaren gebruik maken van betere apparatuur. Het afval waar het om gaat bevat vaak plutonium, cesium en zelfs verrijkt uranium. Het is erg gevaarlijk als deze stoffen niet worden opgemerkt, want het zou bijvoorbeeld in een nieuw product verwerkt kunnen worden, of de stoffen zouden kunnen verbranden en dan zullen ze in de lucht terecht komen.

Een ander probleem is dat de stoffen bij terroristische aanslagen gebruikt zouden kunnen worden, als ze in verkeerde handen zouden vallen. Sinds 11 september 2001 wordt er veel strenger gecontroleerd op het vervoer van radioactieve stoffen. Toch blijkt het systeem dat in de Rotterdamse haven gebruikt wordt dus niet waterdicht. De veertig detectoren die daar voor worden gebruikt, werken in ieder geval niet zoals het hoort.

Bron: NieuwsbladTransport en foto.