Ulstein, een in Noorwegen gevestigd bedrijf, heeft een contract getekend met Eidesvik Offshore, en daarin staat dat Ulstein de OSV de Ulstein SX148 zal gaan bouwen in samenwerking met Subsea 7. Het schip zal onder andere ingezet gaan worden voor inspecties, onderhoud en reparaties bij booreilanden. Verder is het schip ook nog in staat om olievlekken en gasbronnen op te ruimen. De nieuwe Ulstein SX148 zal aan het werk gaan op de Noordzee.

Het schip zal worden uitgerust met drie onderwater-robots. Eén daarvan zal worden gebruikt voor observaties, en de andere twee zullen worden gebruikt om werkzaamheden mee uit te voeren. Op het hoofddek van het schip is door een efficiënte lay-out een grote en veilige werkplek gecreëerd. Verder is er een kraan op het schip geplaatst, die onder andere zware uitrusting van en naar de bodem kan brengen. Om de bemanning extra veilig hun werk te laten uitvoeren, is er voor gekozen om het schip een hoog vrijboord te geven.

Bij het ontwerpen van het schip is er een zogenaamde ‘X-Bow’ op het schip toegepast. Dit houdt in dat de boeg van het schip heel smal begint, en geleidelijk steeds groter wordt. Hierdoor kan het schip beter door hoge golven varen, en het zorgt bovendien voor minder weerstand van het water. Ook is er voor gezorgd dat het schip goed bestand is tegen (zeer) koude weersomstandigheden. De lengte van het schip zal 106,5 meter gaan bedragen, tegenover een breedte van 24,5 meter. Het schip wordt voortgestuwd door drie efficiënte azipods met een topsnelheid van 17 knopen. Ten slotte is er nog een helikopter-platform geplaatst op het midden van het schip. Nadat de bouw is voltooid aan het einde van 2012, zal het schip worden bemand door 90 bemanningsleden.

Bron en foto: SWZ Maritime.