Het 270 meter lange vrachtschip de York is samen de bemanning van de Rak Afrikana, een vrachtschip van 112 meter lang, aangekomen in de plaats Mombasa, in Kenia. Beide schepen zijn eerder gekaapt door piraten, en de afgelopen dagen weer vrijgelaten. De York heeft 17 eigen bemanningsleden aan boord, en is 9 maart vrijgelaten door de piraten die het schip hadden gekaapt. De Rak Afrikana was er een dag eerder in geslaagd om op eigen kracht aan de piraten te ontkomen.

In de ochtend van 9 maart had de Rak Afrikana een noodbericht uitgezonden, waarin gemeld werd dat er ‘een gat in de romp’ zat. Het Italiaanse marineschip de SPS Canarias zette onmiddellijk koers naar de Rak Afrikana. Samen met een ander Italiaans marineschip, de ITS Zeffiro, werd een reddingsoperatie gestart. De kapitein van het beschadigde schip meldde dat hij verwachtte dat het schip binnen vijf uur zou zinken. Hierdoor werd er dus ook aan boord de reddings-procedure gestart. De 25 bemanningsleden verlieten het schip via de reddingsboten, en werden later opgepikt door de ITS Zeffiro. Het andere marineschip, de SPS Canarias, vervolgde haar reis.

De Rak Afrikana werd op 11 april 2010 gekaapt, en dat betekent dus dat dit schip maar liefst 332 dagen in handen van piraten was. De bemanning liet weten dat iedereen het naar omstandigheden goed maakt. Het is niet bekend of de Rak Afrikana na de reddingsoperatie ook daadwerkelijk is gezonken. Na de hele reddingsoperatie is de bemanning van het schip door het Italiaanse marineschip naar de York gebracht, en is de York dus met iedereen naar Mombasa gevaren. De York werd op 24 oktober 2010 op ongeveer 50 zeemijlen vanaf Mombasa gekaapt.

Bron: MarineLink en foto.