Er zullen nu definitief mariniers mee varen op Nederlandse schepen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging akkoord met het besluit van Defensie om de bewapende mariniers aan boord te plaatsen van enkele Nederlandse koopvaardijschepen. Deze schepen zullen door de mariniers worden beschermd tegen piraten.

Morgen zullen de eerste Nederlandse mariniers vanuit de Induase stad Mumbai met een schip mee gaan varen. De militairen zullen worden geplaatst op twee sleepboten die onder de Nederlandse vlag varen, en op een kraanschip die vaart onder de Panamese vlag. De eindbestemming is in de Verenigde Arabische Emiraten.

Later deze maand zal er ook nog een Nederlands hefschip worden beveiligd door mariniers. Dit schip zal vanuit China naar Nederland varen. De Kamer hikt overigens nog wel tegen de kosten van de operatie aan. Vooral op de verdeling van die kosten tussen Defensie en de reders zal later terug gekomen worden. De twee transporten kosten nu samen 1 miljoen euro, en daar betaalt Defensie het grootste deel van, namelijk 800.000 euro. De reders betalen de overige 200.000 euro, voor onder andere onderdak en medische zorg voor de mariniers.

Ten slotte meldde minister Hans Hillen van Defensie dat deze inzet van mariniers eerder een uitzondering als een gewoonte is en zal worden. Hij verwacht dat de inzet van mariniers op Nederlandse schepen het komende jaar op één á twee handen te tellen zijn. Hillen wilde helaas niet bekendmaken welke middelen de mariniers aan boord tot hun beschikking hebben om een eventuele aanval van piraten te kunnen afslaan.

Bron: NU.nl en foto.