De bouw van Maasvlakte 2 is in volle gang. Op dit moment worden er nieuwe ‘muren’ van stenen in zee geplaatst, die de nieuwe grenzen van Nederland aan gaan geven. De stenen worden met grote bakken aangevoerd, die bij de juiste plaats worden gebracht door sleepboten. In de bakken zit 20.000 ton stortsteen, dat afkomstig is uit Noorwegen. De lading die te zien is op de foto’s, wordt met sleepboot de Compass naar de noordwestelijke deel gebracht, waar het voor de zeewering gebruikt gaat worden. Op dit moment is er nog een tijdelijke ingang naar Maasvlakte 2, maar deze wordt gesloten in 2012. Vanaf 2012 gaat de definitieve ingang open, die via het Beerkanaal te bereiken is.

Op de tweede foto is goed te zien hoe ver de werkzaamheden al zijn, want op die plek was er in 2009 alleen nog maar water. De stortstenen worden samen met grote blokken steen door graafmachines en kranen op de goede plek geplaatst. De Compass gaat met haar sleep via de tijdelijke ingang de Maasvlakte 2 in. Na een tijdje nam de Smit Bever de bak van de Compass over, om deze daarna af te leveren op de juiste plek. Geïnteresseerd in meer foto’s van deze operatie? Download de PowerPoint-presentatie via de bron.

Bron en foto’s: SWZ Maritime.