Niet alleen aan land zijn de problemen met de Fukushima-kerncentrales in Japan merkbaar, maar ook op het water is dit het geval. Uit metingen bleek gisteren dat het zeewater in de baai bij de beschadigde kerncentrales ernstig is vervuild. Er bleek 147 keer zoveel radioactief jodium in het water te zitten als toegestaan. De metingen zijn ongeveer driehonderd meter ten zuiden van de Fukushima I gedaan, vlakbij de plek waar de afvoer van deze centrale uitkomt in de zee. Er zijn de hele week al metingen verricht, en bij elke meting was de hoeveelheid radioactief materiaal te hoog. Maandag was de hoeveelheid radioactief jodium 126,7 keer te veel, en dinsdag daalde dat naar bijna 30 keer te veel. Volgens energieleverancier Tepco zullen de hoeveelheden radioactief materiaal de komende dagen nog verder toenemen. Waarschijnlijk is het radioactieve materiaal door de regen in de zee gekomen. Ook het bluswater dat gebruikt is om de centrale te koelen, kan een oorzaak zijn.

Door de nucleaire straling beginnen rederijen de Japanse havens ook te ontwijken. Scheepseigenaar Claus-Peter Offen, beheerder van meer dan honderd schepen, heeft besloten de havens van Tokyo en van Yokohama met zijn schepen te omzeilen, zo meldde hij aan Lloyd’s List. Offen beheert voornamelijk containerschepen voor verschillende rederijen, en deze schepen worden nu omgeleid naar Osaka en Kobe. Verder kunnen rederijen een terugval van 20% verwachten in het ladingaanbod vanuit Japan. Ter vergelijking: vorig jaar exporteerde Japan een volume van bijna 530.000 teu naar Europa.

Ten slotte hebben de autoriteiten op maritiem gebied van Jamaica een waarschuwing uitgebracht richting alle schepen die onder de Jamaicaanse vlag varen. In deze waarschuwing worden de schepen erop gewezen om niet dichter dan 50 zeemijlen bij de beschadigde kerncentrales te komen. Ook wordt geadviseerd dat deze schepen de havens, die binnen deze 50 mijl-zone vallen, niet aanlopen. De waarschuwing is onder andere uitgegeven om de bemanning en de lading op de schepen te beschermen.

Bronnen en foto: NU.nl, NieuwsbladTransport en MarineLink.