In de Verenigde Staten wordt door het bedrijf Battelle op dit moment een nieuw beveiligingssysteem voor havens ontwikkeld: het ‘Harbour Shield’. Dit nieuwe systeem moet havens en andere scheepvaartinfrastructuren in de toekomst gaan beveiligen. Het systeem bestaat uit een aantal sensoren die bijvoorbeeld op de bodem van een haven worden geplaatst. De sensoren kunnen op deze manier de schepen die er overheen varen vanaf de onderkant scannen op smokkelwaar, drugs, bommen en andere illegale objecten.

De resultaten van de scans worden geanalyseerd met computers via een speciale technologie. Het systeem is door het Amerikaanse bedrijf al in 2007 bedacht, maar door financiële steun van de Amerikaanse marine kunnen nu tests in de praktijk worden uitgevoerd. Volgens de bedenkers van het systeem zullen de sensoren kunnen worden geplaatst bij de ingang van havens, en bij de ingang van rivieren en kanalen, zoals bijvoorbeeld het Suezkanaal en het Panamakanaal. Ten slotte stellen de bedenkers dat het ‘schild’ naast het verhogen van de veiligheid, ook de efficiëntie van de rederijen en de havens verhoogt.

Bron en foto: NieuwsbladTransport.