Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Japan is getroffen door een zware aardbeving met een daar op volgende tsunami. Met een kracht van 8,9 op de schaal van Richter was dit één van de zwaarste aardbevingen ooit. Het epicentrum van de aardbeving lag op enkele honderden kilometers ten oosten van Japan. Doordat dit epicentrum in zee lag, ontstond er ook een tsunami. De schade die de aardbeving had aangebracht, werd al dan niet verdubbeld door de enorme tsunami. Deze verschrikkelijke ramp heeft al aan zeker tweehonderd mensen het leven gekost, en er zijn duizenden gewonden gevallen. Verder worden er ook nog duizenden mensen vermist.

Er is veel scheepvaart-gerelateerd nieuws van deze ramp. Miyagi is één van de zwaarst getroffen gebieden in Japan, en volgens bronnen is de haven van Kamaishi in dat gebied vanochtend meteen al overstroomd. Ook drijven er auto’s tussen de schepen in de haven. Japanse media meldden ook dat er een schip met ongeveer honderd opvarenden spoorloos is verdwenen. Dit schip zou voor het laatst in de buurt van Miyagi gevaren hebben, maar waar het schip nu is, en hoe alle opvarenden er aan toe zijn, is niet bekend. Op meerdere plaatsen werden schepen en jachten het land op gesleurd door het krachtige water van de golven van de tsunami. Op gepubliceerde video-beelden is onder andere te zien dat een paar jachten samen met enkele auto’s onder een viaduct door gesleurd worden. Het Nederlandse tankopslag-bedrijf Vopak meldt verder nog dat er door de aardbeving en de tsunami in Japan geen schade is aangericht aan hun installaties. Ook meldt een woordvoerster van dit Nederlandse bedrijf dat alle medewerkers veilig zijn.

Er zijn nog tsunami-waarschuwingen voor verschillende eilanden in de Grote Oceaan, en voor de gehele westkust van Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. In Japan wordt het leger voorbereid om noodhulp te gaan bieden aan de getroffen gebieden. Japan is van plan om veertig schepen te gaan gebruiken bij de reddingsacties. Ten slotte is het goederenvervoer in het land compleet stilgelegd. Er zijn meerdere zeehavens gesloten, waaronder die van Tokio, Yokohama en Nagoya. Deze havens hebben geen materiële schade opgelopen, maar de havens gingen toch dicht door onder meer een stroomuitval. Containerschepen zullen moeten wachten met het aanlopen van deze havens, tot de havens weer open kunnen.

Bronnen: NieuwsbladTransport, MarineLink en NU.nl en foto.