Wärtsilä heeft een nieuwe reeks jet-motoren geïntroduceerd, die zogenaamd ‘plug & play’ zijn. Op deze manier kunnen ze veel makkelijker geplaatst worden, wat onder andere veel tijd in de scheepswerf scheelt. Verder vereisen de motoren weinig onderhoud, en zijn ze milieuvriendelijker dan voorheen. De jet-motoren worden beschikbaar gesteld voor veerboten, jachten en schepen van de marine.

De jet-motoren zijn van roestvrij staal gemaakt, en zullen verkrijgbaar zijn in de groottes van 510 tot 3250mm. Hiermee is Wärtsilä de enige fabrikant die jet-motoren kan leveren met zo’n groot verschil in afmetingen. Hoewel er meestal aluminium wordt gebruikt in jet-motoren, heeft Wärtsilä er voor gekozen om slijtvast roestvrij staal te gebruiken. Dit staal is zorgvuldig in de juiste vorm ontworpen, en er is erg veel rekening gehouden met het milieu. Hierdoor gaan de motoren heel efficiënt met hun brandstof om. Ook de impeller en de as zijn van roestvrij staal gemaakt. Door gebruik te maken van roestvrij staal, hebben ook deze onderdelen veel minder onderhoud nodig.

De motoren worden dus ‘plug & play’ geleverd, wat de installatiekosten flink verlaagt. Verder worden de motoren geleverd met verschillende vormen voor de inlaatleiding, waardoor de motoren op veel verschillende rompen passen, en de rompen vaak niet hoeven worden aangepast. Ten slotte heeft het hydraulische systeem van de motoren geen onderdelen die olie nodig hebben en buitenboord hangen. Dit maakt het onderhouden van de motor gemakkelijker, en het is bovendien belangrijk gezien de milieuvriendelijkheid van de motoren.

Bron en foto: SWZ Maritime.