Het bedrijf Scanjet, specialist op het gebied van het reinigen van tanks, heeft laten weten dat er steeds meer vraag is naar haar waterkanon. Het gaat hier om het type SCR 360 APR, dat het bedrijf een ‘Marine Protection System’ of MPS noemt. Aangezien 2010 het jaar is met de meeste kapingen op schepen ooit, is de stijgende vraag dus wel te verklaren. Er werden 53 schepen gekaapt door piraten, en er werden in totaal 445 schepen aangevallen. Dat betekent een stijging van 10% ten opzichte van 2009. Vooral het aantal menselijke slachtoffers is zorgwekkend: er werden in totaal 1181 bemanningsleden gegijzeld, en er werden acht bemanningsleden door de piraten gedood.

Bjorn Lundgren van Scanjet vertelt dat na de lancering in 2009 de Scanjet MPS nog niet zo heel goed verkocht, maar dat sinds de zomer van 2010 de grote vraag naar het systeem bijna niet meer te behandelen. De afgelopen maanden is de vraag dus flink gestegen, en het lijkt erop dat dit nog wel even door zal gaan. Scheepseigenaren beginnen te beseffen dat er verschillende, effectieve en legale methodes zijn om hun schepen en bemanning tegen piraten te beschermen.

Veel schepen zijn nu uitgerust met de Scanjet MPS, waarvan het grootste deel bestaat uit tankers; van kleine chemicaliëntankers tot de grote vlccs. Het systeem wordt speciaal op maat gemaakt, zodat het op elk schip geïnstalleerd kan worden. Verder is het systeem afhankelijk van de pomp-capaciteit aan boord. Het MPS is een effectieve en milieuvriendelijke oplossing om schepen te beveiligen. De kanonnen kunnen op grote afstand door de piraten worden gezien, zodat zichtbaar is dat het schip is beveiligd. Lundgren vertelt ten slotte nog dat het bewezen is dat het systeem echt werkt, omdat piraten er nog niet in geslaagd zijn een succesvolle aanval te doen op een schip dat is uitgerust met de MPS.

Bron: MarineLink en foto.