Door het huidige economische klimaat, worden steeds meer scheepseigenaren gedwongen hun schepen aan de kade te laten liggen. Soms is dit zelfs lange tijd nodig, en dat heeft naast financiële gevolgen, ook andere gevolgen. De speciale coating die op scheepsrompen wordt gesmeerd, zou door het stilliggen makkelijk kunnen worden aangetast. Ecospeed, fabrikant van een dergelijke coating, heeft bekend gemaakt dat haar coating niet wordt aangetast wanneer het op een schip, dat zelfs langere tijd een haven niet verlaat, aangebracht wordt.

De coating van Ecospeed zou altijd kunnen worden hersteld naar de optimale conditie. Het maakt niet uit hoeveel vuil zich aan de romp heeft gehecht tijdens de tijd dat een schip stil ligt; de coating blijft werken. Deze coating heeft deze eigenschap vooral door de ondoordringbaarheid. Dit geeft de coating uitstekende en duurzame anti-corrosieve eigenschappen. De romp wordt hierdoor beschermd door schade dat veroorzaakt wordt door aangroei. Ondanks de agressieve karakters van enkele vormen van aangroei, zal er na het schoonmaken van het onderwaterschip van een schip geen roest of schade aanwezig zijn.

De coating is door Ecospeed getest op een cruise-schip dat zeven maanden stil heeft gelegen in de Caraïben. Na deze periode is alle aangroei er gemakkelijk van af gehaald, zonder de romp te beschadigen. Ook de onderliggende verflaag is bij het schoonmaken niet aangetast. De aangroei kan gewoon onderwater worden verwijderd, of met hogedruk-apparatuur in het dok. De unieke kwaliteit van de coating maakt het mogelijk voor scheepseigenaren om makkelijk en snel alle aangroei van hun schepen te laten halen, zodat het schip meteen weer efficiënt kan gaan varen als het een tijdje stil heeft gelegen.

Bron en foto: MarineLink.