Enige tijd geleden had ik contact opgenomen met Loodswezen, om een dag mee te kunnen varen met een loods. Dit was mogelijk, en aangezien ik na de reis met de Eendracht gewoon meivakantie zou hebben, zouden we de echte meeloopdag in de meivakantie plannen. Vorige week was de ‘exacte’ dag gepland, namelijk maandag 2 mei. Dat was dus gisteren, maar het weer zat toen niet echt mee. Daardoor is de uiteindelijke dag verzet naar vandaag. Vandaag heb ik dus met een loods een schip van Dordrecht naar zee geloodst, en een ander schip van zee naar een plekje in het Calandkanaal.

We begonnen vanmiddag met het rijden naar het loodskantoor in het Botlekgebied. Daar stond de taxi al bijna klaar om ons naar Dordrecht te brengen, waar het eerste schip lag. Het ging om de 101 meter lange tanker de Christian Essberger. Begeleid door een sleepbootje manoeuvreerde de loods het schip de haven uit, en gingen we richting zee. We kwamen langs de Spijkenisser- en de Botlekbrug, en gingen de Nieuwe Waterweg op. We lieten Hoek van Holland een stuk achter ons, en zetten koers naar het westen. Na een tijdje kwam de loodsboot de Draco ons oppikken. Na een kleine sprong van de Essberger naar de Draco, zette de loodsboot koers naar een Russische ‘plofbak’, om daar een andere loods op te pikken. Na een zeer kort bezoek aan de grote loodsboot, de Markab, was het tijd om koers te zetten naar het volgende schip.

Dit schip moesten we de Rotterdamse haven in gaan loodsen. Het ging hier om de precies 100 meter lange Twister. Deze keer was het van de loodsboot, via het trappetje, het andere schip op. Na een tijdje met het schip gevaren te hebben kwamen we weer bij Maasmond aan, en bleven we dit keer aan de stuurboord-kant, om op die manier het Calandkanaal in te gaan. Na een 180°-manoeuvre lagen we precies goed om het schip op de juiste plaats vast te gaan leggen met behulp van roeiers. Nadat het schip goed vast lag, gingen we met de roeiers mee naar de overkant, waar er al een taxi op ons stond te wachten. Deze taxi bracht ons weer terug bij het loodskantoor, waar onze auto nog geparkeerd stond. De dag zat erop, op het naar huis rijden na dan. Ik vond het echt super om het leven van een loods eens een keer van dichtbij mee te maken. Wat een droombaan zeg..