Ook motoren hebben er wel eens last van: opstartproblemen. Dat was vandaag in ieder geval erg herkenbaar op deze vroege maandagmorgen. Er stond voor de eerste twee uur een les Hulpwerktuigen op het programma. In die les hebben we het over separatoren gehad, als aansluiting op de les ervoor, die over filters ging. Na HU was het tijd voor het vak Sterkteleer. Hier hebben we het gehad over de verschillende momenten die een balk kan ondervinden als er een bepaalde (buig)kracht op uitgeoefend wordt. We hebben algemene uitleg gekregen over het berekenen van die momenten, en we hebben deze informatie ook toe moeten passen door een paar vragen uit het boek te maken. Na de les Sterkteleer, die ook twee uur duurde, hadden we middagpauze. Tijdens deze pauze genoten we vanaf het dakterras van het heerlijke warme zonnetje.

Toen de pauze voorbij was, was het al weer tijd voor het 5e en het 6e uur: Navigatie. In deze les kregen we uitleg over het rekenen met de getijdentafel. Deze wordt meestal maar voor één grote haven helemaal uitgewerkt, en door middel van een lijst met correcties kun je die gegevens omrekenen naar een meestal kleinere nevenhaven. Na dit rekenwerk kregen we nog een uurtje les in Elektrotechniek. We hebben hierbij een vragenblad besproken, die voornamelijk over transformatoren gaat. Als laatste stonden er voor vandaag oefenuren voor Sterkteleer en Warmteleer op het rooster, maar we hebben deze keer alleen geoefend voor Warmteleer. De reden hiervoor is dat we morgen een tentamen hebben over de eerste drie hoofdstukken, en ik moet zeggen, het is best pittig! Na twee proeftoetsen gemaakt te hebben denk ik er overigens wel klaar voor te zijn.

Verder staat er voor de komende weken erg veel in de agenda: morgen dan die toets Warmteleer, volgende week een toets Manoeuvreren, de week daarna een praktijkweek en de herkansing van Beladen, en daarna komen de ‘beruchte’ competentietoetsen nog. Een vrij druk einde van het eerste jaar dus! Het schip op de foto (van vrijdag) bij dit bericht ligt overigens al een paar dagen bij het STC aan de kade. Het gaat om de Endeavor, een 136 meter lang containerschip van JR Shipping. Ik vind het voor de verandering een best mooi schip (en na vergelijking met enkele Russische ‘plofbakken’ die er een paar weken terug te vinden waren). Met een beetje geluk ligt het schip er morgen nog, zodat ik er misschien mooiere foto’s van kan maken met mijn nieuwe camera. Als dat gelukt is, kun je ze natuurlijk morgenavond meteen hier vinden!