Gisteren zijn we met alle eerstejaars studenten op excursie naar Maersk geweest. We gingen gisterenmiddag, na wat vertraging, met een bus richting de APM Terminal op de Maasvlakte. Daar werden we in twee groepen verdeeld, en gingen wij, als eerste groep, richting de Maersk Kimi. De bus zette ons naast het aangemeerde schip af, dus we hoefden dus alleen nog maar de gangway te beklimmen om aan boord te kunnen stappen. Aan boord werd er wat algemene informatie verteld, en werden we weer in tweeën verdeeld: de ene groep ging eerst naar de brug, en wij als tweede groep doken meteen de machinekamer in.

Na een paar trappen afgedaald te hebben, kwamen we in het hart van de Maersk Kimi: de reusachtige machinekamer. We kregen een rondleiding door de hele machinekamer; van de hoofdmotor tot de hulpmotoren, en van de systeemborden tot de plek met de erg grote reserve-kleppen. Toen we alles gezien hadden, begon de klim naar de brug. Tijdens deze klim namen we ook nog een kijkje bij het kombuis en ‘the officers lounge’. Eenmaal boven hadden we een mooi uitzicht over de verschillende terminals en het schip zelf. Na enkele tientallen foto’s gemaakt te hebben, gingen we ons klaarmaken om weer van boord te gaan. We kwamen tijdens het naar beneden lopen nog langs de reddingssloep en het ‘zwembad’ van het schip.

Hierna was het tijd om te wisselen met de groepen: de andere groep was nu aan de beurt om het schip te gaan bekijken. Wij werden met de bus afgezet bij een restaurant, dat niet zo ver van FutureLand vandaan ligt. Daar waren we naartoe gelopen, met het plan om daar binnen even een kijkje te gaan nemen. Dat plan kwam echter niet helemaal uit, want ik ben zelf niet eens binnen geweest. Na wat foto’s gemaakt te hebben van medestudenten op een groot rotsblok, waren we teruggelopen naar de bus. De bus reed daarna weer naar het schip om de tweede groep op te halen. Het leek erop dat we daarna meteen weer richting Rotterdam konden gaan, maar de weg was bijna aan het einde van de kade geblokkeerd. Voor de buschauffeur zat er niets anders op dan zo’n 1,5 kilometer achteruit terug te rijden. Ondanks de vakkundigheid van de chauffeur, verloren we daar wel veel tijd mee, maar dat was het wel waard. We hebben nu immers nog langer naar het schip en de terminal kunnen kijken!

De terugreis verliep verder voorspoedig, zeker doordat de file-dreiging uit bleef. Ik vond het zelf een zeer leuke dag; zeker met dat goede weer. Het was erg gaaf om eens op zo’n lang schip een kijkje te kunnen nemen, zeker omdat die machinekamer echt niet te vergelijken is met wat ik eerder op schepen gezien had.

Voor meer foto’s, kijk op mijn Flickr-profiel.