Afgelopen vrijdag heeft het Franse oorlogsschip de FS Nivôse een traditioneel Arabisch schip, een dhow, met piraten weten te stoppen. Deze dhow werd waarschijnlijk gebruikt als moederschip door de piraten, want dit schip is al meer dan een jaar geleden gekaapt. Er zouden met de dhow al meerdere recente aanvallen uitgevoerd zijn op de Arabische Zee. Voor zover bekend zit de originele bemanning van het schip nog steeds als gegijzeld aan boord.

Het schip werd eerst ontdekt door een Duits patrouillevliegtuig van EU NAVFOR. De dhow werd geïdentificeerd, en werd volledig getraceerd. Haar locatie werd daarna doorgegeven aan het Franse oorlogsschip. Het oorlogsschip zette koers naar het schip, waarna ze haar helikopter liet opstijgen. Samen met haar helikopter dwongen ze de dhow tot stoppen. Tijdens deze actie werden meerdere wapens en meerdere kleine bootjes gezien aan boord van het schip met de piraten.

Na een tijdje werden er door de FS Nivôse waarschuwingsschoten gelost, omdat de dhow een te grote dreiging werd voor de koopvaardijschepen in de buurt, en het er niet op leek dat de piraten wilden stoppen. De waarschuwingsschoten werden ook genegeerd, maar de piraten veranderden hun koers terug naar het vasteland van Somalië. Aangezien de gijzelaars zich nog steeds op het schip bevonden, heeft het oorlogsschip verder geen wapens gebruikt tegen de dhow.

Ten slotte heeft het Franse oorlogsschip wel de kleine bootjes aan boord van de dhow onklaar weten te maken, wat het vrijwel onmogelijk maakt voor de piraten om nog een ander schip te kunnen kapen met dit moederschip. Het Franse oorlogsschip dreigde met scherpschutters, waarna de piraten gedwongen werden de kleine bootjes overboord te zetten.

Bron: MarineLink en foto.