In de haven van Zeebrugge is gisteren een licht verhoogde straling gemeten bij een container die afkomstig is uit Japan. De container werd in de haven van Yokohama geladen op de Clementine Maersk, die op 16 maart uit de Japanse haven vertrok. In de Maleisische haven van Tanjung Pelepas werd de container overgezet op de Maersk Serangoon; een containerschip van 6.500 teu, die voor de Deense rederij vaart in de AE9-dienst tussen Zuidoost-Azië en Europa. Dit schip komt zelf tijdens haar dienst nooit in Japan.

De container afkomstig uit Japan werd, samen met vijf andere laadkisten, vorige week al in Zeebrugge gelost. Op dat moment was de licht verhoogde straling bij de container nog niet bekend. Pas toen een wegvervoerder de container gisteren oppikte en door de meetpoort van de terminal bracht, ging er een alarm af. De container werd grondiger gecontroleerd, en hieruit bleek dat er sprake was van een beperkte verhoogde straling van 137-Cesium. Deze radioactieve besmetting werd overigens alleen aan de buitenkant van de container gemeten. De lading in de container, die uit graafmachines van Caterpillar bestond, bevatte geen verhoogde waardes van straling. Verder bleken de vijf andere containers later ook niet radioactief besmet te zijn.

Willy de Roovere, directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), benadrukt dat de vastgestelde straling geen enkel gevaar vormt voor de werknemers, de bevolking of de omgeving. De gemeten straling lag nog ver onder de eerder vastgestelde drempelwaarde van de FANC. De FANC zal steekproeven blijven uitvoeren op schepen en hun lading, afkomstig uit Japan.

Bron en afbeelding: NieuwsbladTransport.