De MSC Opera, een cruiseschip dat in dienst is voor de Italiaanse rederij MSC Cruises, heeft motorproblemen gekregen op de Baltische Zee. Het schip, waar zich een onbekend aantal Nederlanders op bevinden, dobbert al twee dagen stuurloos ter hoogte van het Zweedse eiland Gotland. Het schip wacht op dit moment op sleepboten, die het schip naar de haven van Visby, op het Zweedse eiland, zullen gaan slepen. Een Nederlandse woordvoerster van MSC Cruises heeft inmiddels bevestigd dat het cruiseschip inderdaad motorpech heeft. De woordvoerster wist te melden dat de motoren sinds vanochtend niet meer werken.

Eén van de Nederlandse opvarenden, Herman Kolleman uit Heerhugowaard, vertelde dat het schip al twee dagen ronddobbert. Ook vertelde hij dat de riolering verstopt is geraakt doordat er geen elektra meer aan boord is. ‘De stank is ondraaglijk’, vertelde Kolleman vanmiddag. De hygiëne aan boord begint alarmerend te worden. Verschillende mensen zouden plassend in hoekjes staan, omdat ze niet meer naar het toilet kunnen. Verder zouden mensen plastic zakjes met hun ontlasting overboord gooien.

Volgens Kolleman ‘explodeerde’ de hoofdmotor twee dagen geleden. De kapitein van het cruiseschip probeerde volgens hem toen met één motor verder te varen, maar deze zou het ook hebben begeven. Hierna kon het schip geen kant meer op. Aan het verhaal van Kolleman is te merken dat de passagiers het liefst zo snel mogelijk het schip verlaten. Er zouden handtekeningen verzameld zijn voor de kapitein, om zo snel mogelijk sleepboten te regelen. Kolleman vertelt dat hij niet weet waarom de kapitein niet direct hulp inschakelde.

De woordvoerster van de rederij liet verder weten dat de sleepboten al onderweg zijn. Het lijkt er inderdaad op, gezien AIS, dat de Deense sleepboot de Svitzer Trym de MSC Opera gaat helpen. De sleepboot vaart richting het cruiseschip met zo’n 12 knopen. Ook is het wet handhavings-schip de KBV 287 in de buurt van de MSC Opera. Als alles volgens plan gaat dan zal het schip morgenochtend in de Zweedse haven aankomen. Een team van MSC Cruises is al onderweg naar Zweden om de passagiers bij aankomst bij te staan.

Bron: NU.nl en foto.