Royal Boskalis Westminister heeft een order geplaatst bij Samsung voor de bouw van een nieuw kabellegschip voor elektriciteitskabels. Het schip zal een lengte krijgen van 100 meter, en er zal aan boord plaats zijn voor 5.000 ton aan kabels. Naar verwachting zal het schip in de tweede helft van 2012 worden opgeleverd. Het ontwerp van het schip is gemaakt door middel van een samenwerking tussen Boskalis en Smit. Met dit nieuwe kabellegschip zal de positie van Boskalis op deze markt versterken. Er is veel vraag naar het plaatsen van elektriciteitskabels onder water, vooral door het nog altijd stijgende energieverbruik. Ook het toenemende aantal windmolenparken op zee verhoogt de vraag naar dit soort schepen.

Boskalis heeft nu al een contract van 20 miljoen euro met een bedrijf om twee elektriciteitskabels te gaan leggen tussen de Indonesische eilanden Java en Bali. Boskalis zal tussen deze eilanden twee 150kV-kabels neer gaan leggen van een lengte van ongeveer 5 kilometer. Door de harde en onregelmatige zeebodem en door sterke zeestromingen, zal Boskalis ook rotsblokken op de bodem gaan plaatsen, om deze te stabiliseren en de elektriciteitskabels te beschermen. Het eiland van Bali heeft op dit moment te maken met een te kort aan stroom, waardoor gebruikers onder andere wordt opgedragen stroom te besparen. Het nieuwe project zal Bali weer van voldoende stroom gaan voorzien.

Bron en afbeelding: SWZ Maritime.