Op vrijdag 27 mei heeft Damen Shipyards in Harlingen bouwnummer 9423 gedoopt: vrachtschip de Beauforte. Het schip is gebouwd om bulk lading, staalrollen, containers, bosbouwproducten, stukgoed, enz. te gaan vervoeren. Ook is het schip geschikt voor gevaarlijke lading volgens SOLAS reg. 54 II2, excl. Class I en VII. Verder is het schip extra verstevigd, zodat ze ook zware lading tot 15 ton/m² kan vervoeren. Aan boord is er accommodatie voor 11 bemanningsleden. De accommodaties zijn allen uitgerust met verwarming, ventilatie en air-conditioning.

De Beauforte werd gedoopt door mevrouw C. de Boer-de Wolf. Na de doop was er voor belangstellenden de mogelijkheid om een kijkje op het schip te nemen. Het schip heeft overigens een lengte van 118 meter, een breedte van 15,9 meter en een diepgang van 8,8 meter. In het ruim is er ruimte voor 10.510 m³ aan lading. Het schip beschikt in totaal over een containercapaciteit van 336 teu; 171 in het ruim, en 165 op het dek. Verder beschikt het schip over een MAK type 9M25C voortstuwingsinstallatie. Deze motor levert een vermogen van 2.970kW, wat het schip een kruissnelheid van 13,6 knopen geeft.

Het schip beschikt ook nog over een elektrisch aangedreven boegschroef, die 300kW aan vermogen levert. Verder zijn er in de machinekamer onder andere twee dieselgeneratoren te vinden, één noodgenerator, één asgenerator, twee startluchtcompressors en twee HFO-separators. Op het dek bevinden zich drie kranen; twee van 40 ton met een bereik van 24 meter, en één kraan van 32 ton met een bereik van 28 meter. De eigenaar van het schip is Unisea Shipping uit Sneek. Unisea Shipping is een kleine rederij met tien schepen, en het kenmerk van haar schepen is het ‘Beau’ in haar scheepsnamen. Zo is Unisea eigenaar van de Beaumaris, de Beautrader en nu dus ook de Beauforte.

Bronnen en foto: World Maritime News en Damen Shipyards Bergum.