Vandaag is het naast nationale veteranendag, ook ‘the Day of the Seafarer’. Vorig jaar waren de IMO-lidstaten het er over eens dat de unieke bijdrage van zeelieden van over de hele wereld voor de internationale handel over zee, de wereldeconomie en de civiele samenleving als geheel, jaarlijks moet worden gevierd met een Dag van de Zeevarende. De gekozen datum werd 25 juni, de dag waarop grote wijzigingen gemaakt werden in ‘the International Convention on Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (the STCW Convention)’.

Dit jaar wordt deze dag vooral online gevierd. Iedereen wordt opgeroepen om zijn of haar steun aan de zeevarenden te laten blijken via de sociale netwerken. De IMO vraagt iedereen ter wereld om ‘Thank you, Seafarers’ te zeggen op Facebook, via Twitter of door bijvoorbeeld een YouTube-video te plaatsen. Het doel van de IMO is om een eerbetoon uit te spreken naar alle 1,5 miljoen zeevarenden ter wereld voor hun unieke bijdrage aan het welzijn van het grote publiek. Dit doel wil men bereiken door gebruik te maken van zoveel mogelijk sociale netwerken.

Door het genereren van interactie over zeelieden op het internet, wil de IMO respect, erkenning en dankbaarheid tonen aan alle zeevarenden wereldwijd. Door gebruik te maken van de sociale media, zal de normale bevolking de vitale rol gaan inzien van schepen op de wereldeconomie, door middel van duurzame ontwikkeling en efficiëntie. Ook kan het publiek worden geconfronteerd met de mogelijke problemen van de zeevarenden tegenwoordig, zoals piraterij. Dus, waar wacht je nog op?!

Bron en afbeelding: IMO.