Hyundai Heavy Industries, ‘s werelds grootste scheepsbouwer en Korea’s grootste leverancier van groene stroom, heeft vandaag een test succesvol voltooid, waarbij met een prototype van een 500kW systeem stroom werd opwekt met de getijstroom. De test was uitgevoerd op de Uldolmok Passage in Jeollanam-do, in zuidwest Korea. De getijstroom is natuurlijk gewoon een vorm van waterkracht, dus kan er met speciale systemen energie mee worden opgewekt. De kinetische energie van de getijdenstromen wordt omgezet in elektriciteit door middel van turbines. Doordat deze vorm van groene stroom weerbestendig en duurzaam is, staat deze vorm van het opwekken van groene stroom tegenwoordig erg in de belangstelling. In Hyundai Heavy’s prototype zijn de turbine, de transmissie en de generator direct met elkaar verbonden. Verder kan het systeem door middel van een speciaal ontworpen turbine-systeem bij elke getijdenstroom elektriciteit opwekken. Het maakt dus niet uit van welke kant deze komt.

Vorig jouw bouwde Hyundai de fabriek af, en voltooide een aantal bassin-tests. Afgelopen maand heeft het bedrijf meerdere succesvolle resultaten gewonnen tijdens tests met het systeem. Op basis van de verzamelde gegevens van alle tests, heeft Hyundau Heavy laten weten plannen te hebben om ‘getijstroom-opwekker’-parken te gaan maken. Het bedrijf werkt overigens ook mee aan een soortgelijk project met andere Koreaanse bedrijven. Dit project zal naar verwachting in 2014 worden voltooid.

Bron en foto: World Maritime News.