Vandaag heb ik samen met zes medestudenten een rondleiding gekregen op de Fairplayer van rederij Jumbo Shipping. De Fairplayer ligt al enige tijd in de Waalhaven in Rotterdam, doordat het schip klaar wordt gemaakt voor een offshore-project. Bij dit project is het de bedoeling dat enkele componenten in zee geplaatst gaan worden. Op dit moment worden hiervoor de benodigde installaties en systemen in het schip ingebouwd. Door deze werkzaamheden, vond de bemanning een gaatje in de planning om ons rond te leiden door het schip. Tijdens de barbecue afgelopen vrijdag konden we ons voor deze rondleiding opgeven. Vandaag verzamelden we ons in de hitte bij de ingang van de terminal.

Toen iedereen er was, meldden we ons en konden we aan boord. Hier kregen we een helm, een veiligheidsbril, een hesje, en eventueel veiligheidsschoenen, als je die nog niet had. Na onze spullen weggelegd te hebben, gingen we naar de brug. Hier kregen we het algemene veiligheids-praatje. Daarna begon de rondleiding door het schip. We kregen uitleg over de systemen op de brug en uitleg over het offshore-project. Verder namen we een kijkje in het ruim, waar een grote katrol is geplaatst, die bij het aankomende project wordt gebruikt om de componenten in zee te plaatsen. Ook konden we nog een kijkje nemen in de machinekamer, waar we onder andere beide hoofdmotoren, ketels, en filters en separatoren konden zien.

Tot slot liepen we nog even een rondje over het dek. Het viel meteen op dat het ineens erg hard waaide: er was onweer op komst. De rondleiding zat er echter op, en we maakten ons klaar om te vertrekken. Terwijl we richting de uitgang van de terminal liepen, begon het ineens te gieten, waarna er een heftige onweersbui over ons heen trok. Na enkele minuten wachten was het ergste voorbij, en gingen we op huis aan. Vond het een erg leuke rondleiding!