IHC Merwede in Krimpen aan den IJssel heeft vandaag de 11.650 m³ sleephopperzuiger, genaamd de Breughel, gedoopt en te water gelaten. De doopceremonie werd verricht door mevrouw Bernadette Prignon, voorzitter van het hof van Luik en echtgenote van de heer Didier Reynders, die eerste minister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen van de Belgische federale regering is. Het schip wordt gebouwd voor de DEME-groep, en het dopen en het te water laten werd bijgewoond door een groot aantal belangstellenden. Het contract tussen DEME en IHC Dredgers voor het schip werd getekend in juni vorig jaar. IHC zou het schip gaan ontwerpen en bouwen, en haar in november dit jaar gaan opleveren. De kiel werd op 15 november 2010 gelegd, en de verdere bouw werd toen begonnen.

De sleephopperzuiger is vernoemd naar de beroemde Belgische schilder Pieter Breughel. Het ontwerp van het schip is gebaseerd op de succesvolle sleephopperzuigers Brabo en Breydel, die IHC Merwede opleverde in respectievelijk 2007 en 2008. De Breughel heeft een relatief lage diepgang. In combinatie met haar breedte geeft dat als voordeel dat ze kan worden ingezet, in bepaalde situaties en op plaatsen waar andere schepen van deze klasse beperkingen zouden hebben door hun lengte of hun diepgang. Op de brug van het schip bevindt zich een systeem met de nieuwste ‘state-of-the-art’-console. Hierin zijn de functies voor het baggeren en varen gecombineerd, wat eenmans-brugbediening mogelijk maakt. Het schip zelf is 121,50 meter lang, 28,00 meter breed, en heeft een holte van 9,80 meter. Er kan met het schip gebaggerd worden op dieptes tot 28,00/43,00 meter. De zuigbuis die gebruikt wordt tijdens het baggeren heeft een diameter van 1.200 millimeter, en het schip heeft een hoppercapaciteit van 11.650m³. Ten slotte is er aan boord accommodatie voor 14 personen.

Bron en foto: Schuttevaer.