Jumbo Shipping heeft een contract getekend met scheepsbouwbedrijf Brodosplit voor de bouw van een nieuw hefschip. Dit scheepsbouwbedrijf bevindt zich in de plaats Split, in Kroatië. Met de bouw van dit schip van de nieuwe generatie wil Jumbo marktleider blijven binnen de markt van het transport van zware lading. Het nieuwe schip zal een lengte van 152,6 meter en een breedte van 27,4 meter krijgen. Ze zal worden uitgerust met twee 1.100 ton-kranen, die elk een reikwijdte heeft van 27,5 meter. Samen kunnen de kranen dus een object met een totaal gewicht van 2.200 ton hijsen.

Met deze enorme hijscapaciteit zal dit het sterkste zware lading-schip ter wereld worden. Het schip zal bovendien ook in poolgebieden haar werk kunnen gaan doen, aangezien het schip daar aanpassingen voor krijgt. Naar verwachting wordt het nieuwe schip in maart 2013 opgeleverd, waarna ze in juni van datzelfde jaar volledig operationeel zal zijn. Jumbo heeft verder nog een optie op de bestelling van een tweede schip bij de scheepsbouwer uit Kroatië. Door deze bestellingen wordt Jumbo’s vloot in ieder geval uitgebreid met een dertiende zware lading-schip, plus dus nog een optie op een mogelijk veertiende schip. De hijscapaciteit van de totale vloot loopt dan uiteen van 500 tot 2.200 ton.

Bron en afbeelding: Jumbo Shipping.