De tanker de Jubba Xx is volgens haar eigenaars afgelopen zaterdag door piraten gekaapt in het noordelijk deel van de Indische Oceaan. De tanker was beladen en onderweg volgens haar reguliere route, namelijk van de Verenigde Arabische Emiraten naar de haven van Berbera in Somalië. Gisterenochtend werd het schip door een patrouillevliegtuig gesignaleerd op ongeveer 100 zeemijl ten noordwesten van het eiland Socotra. Er werd geconstateerd dat het schip richting de noordelijke Somalische kust ging. Er is verder nog niet veel bekend, behalve dat zich vermoedelijk negen Somalische piraten aan boord van de tanker bevinden.

De Jubba Xx is eigendom van een Arabier, en de tanker, gebouwd in 1979, vaart ook onder de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn zestien bemanningsleden aan boord, waaronder vijf Indiërs, drie Bengalen en vier Somaliërs. Het is helaas niet bekend hoe de bemanning op het schip het op dit moment maakt, en op het moment van de kaping was het schip niet geregistreerd bij het ‘Maritime Security Center Horn of Africa’. EU NAVFOR houdt de situatie in de gaten.

Bron en foto: EU NAVFOR.