Een 45-jarige man riskeert een gevangenisstraf van maximaal 20 jaar en een geldboete van 250.000 dollar (174.000 euro) voor het laten vallen van het anker van één van de cruiseschepen van de Holland America Line in november vorig jaar. Het voorval vond op 27 november 2010 plaats op de Ryndam, toen het schip onderweg was voor een cruise van Mexico naar Amerika. De 45-jarige Rick Ehlert heeft toegegeven dat hij het anker heeft laten vallen van het varende cruiseschip. Hij beweert echter dat hij op dat moment dronken was.

Gelukkig heeft het anker tijdens de ‘grap’ de zeebodem nooit geraakt. Indien dit wel het geval was geweest, dan had het schip ernstig beschadigd kunnen raken, of zelfs kunnen zinken. Toen het voorval aan het licht kwam bij de kapitein van het cruiseschip, vroeg deze meteen om opheldering. Ehlert meldde zich echter niet, dus werden alle passagiers aan dek geroepen. De dader werd daarna door middel van bewakingsbeelden geïdentificeerd. Uit de bewakingsbeelden bleek tevens dat Ehlert ook nog een reddingsboei in zee gegooid had. Hij is aangeklaagd voor ‘poging tot beschadiging van een maritieme faciliteit’.

Na een grondige inspectie kon de Ryndam haar tocht van Costa Maya in Mexico naar Tampa in de Amerikaanse staat Florida vervolgen.

Bron: AD.nl.