Afgelopen vrijdag kregen we de kans om een kijkje te nemen op twee nieuwe schepen van baggermaatschappij Van Oord. Deze kans lieten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan! Rond 10:00 uur werden we verwacht bij de cruiseterminal aan de Wilhelminakade, want hier lagen de schepen. Na een korte introductie was het meteen tijd om het eerste schip te gaan bezoeken: de Stornes. De Stornes is een zogenaamd valpijpschip van 175 meter lang en 26 meter breed. Het valpijpschip kan met behulp van emmers stukken steen tot meer dan 1000 meter diepte over pijpleidingen heen leggen. Op deze manier worden deze pijpleidingen beschermd.

Nadat we de Stornes zowel van binnen als van buiten hadden gezien, was het de beurt aan de Athena. De Athena is op dit moment de grootste Nederlandse cutterzuiger, met een lengte van 131,5 meter, en een breedte van 27,8 meter. Het schip is voor Van Oord haar grootste en eerste zelfvarende cutterzuiger. De Athena kan met haar roterende snijkop tot op 32,4 meter diepte materiaal van de bodem los gaan maken. Bij dit schip was het vooral leuk dat we ook de machinekamer in mochten, want dit was bij de Stornes helaas niet het geval.

Na een lekkere lunch zat het bezoek aan de schepen van Van Oord er helaas al weer op. Het was in ieder geval erg leuk om eens op deze nieuwe baggerschepen een kijkje te nemen!

Voor meer foto’s van beide schepen kun je op mijn Flickr-profiel kijken.