Maandag, de start van de nieuwe week. Week nummer twee om precies te zijn. Als eerste stond er voor vandaag Engels 2 gepland. Een inleiding van dit vak kregen we vandaag de eerste twee uren, aangezien het de eerste les was. Het vak gaat er vooral om dat je bepaalde formulieren van je lading en je schip begrijpt en kunt invullen. Ook zullen we later nog een reisvoorbereiding en een ‘Engine Room Report’ in moeten kunnen vullen; allemaal in het Engels dus. Na een pauze, waarin onder andere de Prins der Nederlanden en marineschip Hr. Ms. Johan de Witt voorbij kwamen (beide nog van de Wereldhavendagen), was het tijd voor een theorieles Elektrotechniek.

Bij Elektrotechniek zijn we bezig geweest met berekeningen en vectordiagrammen van 3-fase stromen. Na het uurtje EL was het tijd voor de tweede les van Meteo. Tijdens de twee uur durende les hebben we het onder andere gehad over de ozonlaag en de natuurkunde van de atmosfeer. Er kwam ook meteen een stuk praktijk voorbij, aangezien er tijdens de les een hevige bui losbarstte. Na de les Meteo kon je eigenlijk alle kanten op: of de les van warmteleer of sterkteleer volgen (als je die nog moest inhalen van vorig jaar), of een uur later naar de les reisvoorbereiding gaan.

Aangezien ik warmteleer en sterkteleer vorig jaar al gehaald heb, was ik dus van plan om naar reisvoorbereiding te gaan. Deze les ging echter niet door, dus de dag zat er toen al op. Later op de middag was er overigens nog de propedeuse- of diploma-uitreiking voor de studenten die deze mijlpaal behaald hebben.