Wärtsilä heeft samen met Shell een overeenkomst gesloten, met als doel de brandstof LNG te promoten als scheepsbrandstof. De overeenkomst is vorige maand getekend, en zal voor een aantal jaar gelden. Er zal tegen lage kosten LNG worden geleverd aan schepen die door Wärtsilä door het vloeibare aardgas worden aangedreven. Bovendien profiteren ook klanten van Shell van deze lage kosten. Door vloeibaar gas aangedreven-scheepsmotoren worden gezien als een logische keuze van reders en exploitanten van schepen, gezien de steeds strenger wordende milieuwetgeving. De gemaakte overeenkomst tussen de twee bedrijven is erop gericht om de beschikbaarheid van het vloeibare gas voor gebruik in de scheepvaart te vergroten.

Bovendien is het de bedoeling dat de toeleveringsketen verbeterd wordt, en dat de infrastructuur om de LNG-brandstof te bunkeren eenvoudiger wordt gemaakt. Wärtsilä en Shell zullen gezamenlijk deze markt gaan ontwikkelen om het gebruik te verbeteren, en een snelle invoering van het vloeibare gas te realiseren. Wärtsilä beschikt over ‘dual-fuel’ technologie, waardoor scheepsmotoren kunnen werken op zowel dieselolie als vloeibaar aardgas. De NOx-uitstoot kan op deze manier tot 85% worden verminderd. Bij het gebruik van LNG als scheepsbrandstof wordt er bovendien helemaal geen SOx uitgestoten, aangezien er geen zwavel in het vloeibare gas zit. De uitstoot van CO2 is eveneens lager. Door de steeds verder stijgende prijzen van de fossiele brandstoffen, is de scheepsindustrie steeds meer op zoek naar een alternatief. LNG lijkt dus één van de betere, maar ook goedkopere oplossingen.

Bron en afbeelding: Wärtsilä.