Vandaag ben ik samen met Silvan, die wel eens reacties op deze website plaatst, met een paar loodsen van Loodswezen mee geweest. Rond 9:00 uur kwamen we aan bij het kantoor in Europoort. Hier kregen we te horen dat het de bedoeling was om bulk carrier de Yeoman Bridge naar zee te loodsen. Dit 249 meter lange schip heeft stenen voor de aanleg van Maasvlakte 2 naar Rotterdam gebracht. Met een taxi werden we naar de halte van de RET-ferry op de Maasvlakte gebracht, waarna we werden opgepikt door een bootje van de roeiers, die het schip los gingen gooien. Toen begon het avontuur: de loods-ladder beklimmen.

Na een klim van een aantal meter, waren we dan echt aan boord van de Yeoman Bridge. De roeiers gooiden het schip los, waarna we konden vertrekken. Eerst een stukje tegenwind, en daarna de draai richting zee. Na een aantal mijl op zee werden we opgepikt door een klein bootje, die ons bij de grote loodsboot bracht: de Markab. Hier kregen we een lekkere maar korte lunch, want er was vrij snel al weer werk aan de winkel: de tender Colombia lag te wachten om ons naar het volgende schip te brengen. Het was dus snel overstappen, en vol gas naar het nieuwe schip. Dit nieuwe schip werd de Celtic Challenger, die we helemaal naar Moerdijk moesten gaan loodsen.

Aangezien dit 89,99 meter lange schip vrij diep lag, was de overstap dit keer vrij klein. De Celtic Challenger is een vrachtschip, die onder de vlag van Groot Brittanië vaart. Toen we Hoek van Holland voorbij waren, was de reis eigenlijk pas net begonnen. Via de Botlek- en Spijkenisserbrug gingen we de Oude Maas over tot aan Dordrecht. Bij Dordrecht zetten we koers richting Moerdijk. We staken het Hollandsch Diep over, waarna we in Moerdijk het schip op haar plek legden.

Ook was deze dag, na de eerste keer, weer een super leuke ervaring! Deze keer was het vooral leuk dat we op een vrij groot schip kwamen. Ook was dit wel uniek, want schepen als deze, met stenen voor Maasvlakte 2, komen maar af en toe hier om te lossen, en het zou bovendien bijna één van haar laatste reizen hier naartoe zijn. Verder was het natuurlijk ook leuk om met de Celtic Challenger helemaal naar Moerdijk te varen. Het was hier in ieder geval prachtig weer voor. Nu ben ik zeker om.. zou ik misschien al kunnen solliciteren?!

Natuurlijk heb ik ook foto’s gemaakt vandaag. Foto 1 is gemaakt vanaf de Yeoman Bridge, toen we net vertrokken waren. Foto 2 is ook vanaf de Yeoman Bridge gemaakt, net voordat we op de Markab (ook te zien op de foto) overstapten. Foto 3 is gemaakt vanaf de Celtic Challenger, nabij Hoek van Holland. De vierde en laatste foto is ook van de Celtic Challenger, ter hoogte van de Botlekbrug (die je ook op de foto kunt zien).