Vandaag vond het Dutch Shipping Industry ’11-congres plaats in Sociëteit De Maas in Rotterdam. Via school kreeg ik samen met vijf medestudenten (drie uit mijn klas, en twee vierdejaars) de kans om dit congres als gast bij te wonen. Om 12:30 uur werden we strak in pak verwacht op eerder genoemde locatie. Hier lunchten we eerst een uur met zijn allen; de perfecte manier om te netwerken, natuurlijk. Rond 13:30 uur was het tijd voor het begin van het echte congres. Na een algemene inleiding van de dagvoorzitter, was het aan de voorzitter van de KVNR, Tineke Netelenbos, de eer om als eerste de belangstellenden te woord te staan. Ze sprak onder andere over Nederlandse reders, en over succesvol ondernemen in de Nederlandse zee- en kustvaart.

De tweede en derde sprekers vertelden over deepsea en shortsea shipping. Theo van Ravesteyn vertegenwoordigde MSC Nederland, en Thomas Germier kwam vertellen over de shortsea rederij Unifeeder. De presentatie over MSC ging vooral over cijfers, terwijl Germier uitgebreid vertelde wat Unifeeder allemaal doet. Na de presentaties over deze rederijen, vertelde Hans van Kerkhof van APM Terminals Rotterdam over de innovaties omtrent overslagterminals. Hierbij ging het vooral over automatisering binnen de terminals, zoals bijvoorbeeld nieuwe innovatieve containerkranen die meerdere containers in één keer kunnen laden en lossen, en een automatisch meer-systeem. Naast de gewone presentaties werd er ook nog een ‘panel’ gerealiseerd, zodat de sprekers van het eerste gedeelte met mensen uit de zaal, en natuurlijk met elkaar, konden discussiëren. Ook werden er vragen beantwoord.

Na de koffiepauze was het tijd voor het onderdeel ‘Kansen voor de Nederlandse scheepvaartindustrie’. Hierbij werd onder andere gesproken over Nederlandse havens en hun achterlanden. Ook kwam de uitbreiding van de Rotterdamse haven aan bod. Na nog een kort ‘panel’, was het tijd om het over innovaties voor schonere en efficiëntere schepen te hebben. Hierbij vertelde Hans Voorneveld, directeur van de DAMEN Shipyard Group, over nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Voorneveld vertelde onder andere over twee actuele innovaties die gerealiseerd worden of gaan worden: weerstandsvermindering bij schepen, en het gebruik van alternatieve brandstoffen. Tijdens de presentatie kwamen al enkele toepassingen van deze aspecten voorbij. Ook Peter van der Klugt, werkzaam bij Imtech Marine, gaf een presentatie in het kader van efficiëntere schepen. Van der Klugt legde de nadruk vooral op onbemande schepen.

Het laatste thema van het congres was ‘Aantrekken van nieuwe lading’. Roger Clasquin, directeur internationale deelnemingen Havenbedrijf Rotterdam, gaf een presentatie over voorspelde ontwikkelingen in de Rotterdamse haven. Clasquin vertelde bijvoorbeeld over de visie van hoe de haven er in het jaar 2030 uit zou moeten zien. Ten slotte vertelde Fred Holvast, directeur supply chain management bij Heineken Bierbrouwerijen, over de logistieke achtergrond van de bierbrouwer. Na de presentatie van Holvast, zat het congres er op. Het was tijd voor de netwerkborrel.

Het congres zelf vond ik erg leuk en interessant. Alles verliep vrijwel vlekkeloos, en de presentaties waren ook goed. Na alle presentaties kan ik eigenlijk maar aan één conclusie van het hele congres denken: samenwerking tussen bedrijven is heel belangrijk voor innovaties. Dit kwam namelijk bij veel presentaties terug. Ook was het netwerken voor en na afloop van het congres natuurlijk erg handig. Je weet maar nooit waar het later goed voor is. Als het aan mij ligt, is het bijwonen van zo’n congres zeker voor herhaling vatbaar!