Vandaag, op de startdag van de volvo ocean race, heeft de eerste in-port race plaatsgevonden. Een in-port race is een race die in de haven wordt gehouden van de stad waar de schepen op dat moment zijn.

Het principe van een in-port race is heel simpel, er zijn tweeboeien; een beneden boei en een bovenboei. De schepen worden geacht een aantal keer tussen deze twee boeien heen en weer te varen. Er zijn dus veel koerswisselingen en er zullen ook veel zeilen gehesen en gestreken moeten worden.

De race die vandaag werd gehouden vond plaats in Alicante. Deze havenstad in het Zuidoosten van Spanje is de beginhaven van de volvo ocean race. De boeien lagen totaal 1.6Nm uit elkaar en de schepen werden geacht deze track 8 keer af te leggen.

Na een zeer krappe start van Abu Dhabi, Camper en Groupama nam Abu Dhabi de voorsprong en is deze eigenlijk niet meer kwijtgeraakt. Omdat de wind niet echt mee wilde werken heeft de wedstrijd commissie besloten de race in te korten waardoor Abu Dhabi na 53 minuten zeilen als eerste over de streep kwam. 14 minuten later, op 1 uur en 7 minuten, kwam Puma binnen. Nóg 3 minuten later kwam ook Camper over de streep. Team Sanya, Groupama en Telefónica kwamen als respectievelijk 4de, 5de en 6de binnen.

Na de race gaat Abu Dhabi aan de leiding in het tussenklassement met 6 punten, zij worden gevolgd door Puma met 5 punten en Camper met 4 punten.

Zaterdag 5 November zal leg 1 van start gaan, deze start om 1300 UTC en zal ongeveer 21 dagen gaan duren.

Foto en bron: Volvo ocean race