Koninklijke Boskalis Westminster N.V. heeft gisteren bekend gemaakt dat ze een contract heeft verworven voor het delven van bauxiet in Lelydorp, in de buurt van Paramaribo, Suriname. De waarde van dit contract bedraagt ongeveer 125 miljoen euro. Het contract is toegekend door Suralco L.L.C., een indirecte gemeenschappelijke dochteronderneming van Alcoa Inc. en Alumina Ltd. Boskalis zal tijdens dit mijnbouwproject de bovengrond verwijderen, en het bauxiet uitgraven en transporteren naar de Suralco raffinaderij in Paranam, Suriname. Er zal ongeveer 20 miljoen m³ bovengrond verwijderd moeten gaan worden.

Voor het verwijderen van de bovengrond gaat Boskalis een snijkopzuiger inzetten. Na het verwijderen van deze grond zal de mijngroeve worden droog gepompt, en zal drooggrondverzet materieel worden ingezet om de resterende bovengrond te verwijderen. Nadat de bovengrond volledig is verwijderd, kan de bauxiet worden gedolven. Boskalis verwacht dat ze ongeveer 3,8 miljoen ton bauxiet zal afgraven en transporteren naar de raffinaderij, die op ongeveer 12 kilometer van de mijngroeve vandaan ligt. Ten slotte zegt Boskalis nog dat het project vooral gedreven wordt door de vraag naar de grondstoffen, en de wereldhandel. Het project zal binnenkort van start gaan, en begin 2015 worden afgerond.

In het eerste jaar van de opleiding kregen wij ook met de grondstof bauxiet te maken. In het kader van meerdere projecten moesten we onder andere een scheepsmodel ontwerpen en uiteindelijk bouwen. Ook moesten we de logistiek rondom het delven van de bauxiet bedenken.

Bron en afbeelding: Boskalis.