Er zijn al 145 containers verwijderd van het containerschip de Rena, die op 5 oktober 2011 vastliep op een rif bij Nieuw-Zeeland. Door het gunstige weer konden er gisteren 26 containers van het schip worden gehaald, waarmee het totaal op 145 kwam. De komende dagen lijkt het weer gunstig te blijven voor de operatie van het bergen van het schip. Afgelopen week was het weer echter slecht, waardoor de gelekte olie door het schip op verschillende stranden ineens opnieuw opdook. Op meerdere plekken wordt door teams de olie opgeruimd.

Onder andere op de stranden van Maketu Spit en Papamoa wordt met man en macht de olie verwijderd. Vanaf morgen tot aanstaande zondag zullen teams bij Papamoa East nieuwe blootgestelde olie gaan verwijderen.

Afgelopen nacht is er een ander team naar Rabbit Island gegaan om uit te kijken naar enkele nieuwe, met olie besmeurde vogels, maar deze zijn gelukkig niet gevonden. Het team heeft verder 80 vogels voorzien van een microchip. Dertien andere vogels die werden gevonden, beschikten al over zo’n chip. Het is goed nieuws dat deze vogels gevonden zijn, want dat betekent dat deze vogels veilig naar hun schuilplaats zijn teruggekeerd na hun behandeling tegen de olie.

Bron: World Maritime News en foto.