Gisteren heeft Hr. Ms. Zuiderkruis haar missie ‘Operation ATALANTA’ beëindigd. Ongeveer drie maanden geleden, op 5 september 2011, begon dit bevoorradingsschip van de Koninklijke Marine aan deze missie in opdracht van EU NAVFOR. Commandant Herman de Groot heeft samen met zijn 190-koppige bemanning tijdens de missie twee schepen van het World Food Program (WFP) en twee schepen van African Union Mission in Somalia (AMISOM) geëscorteerd. Bovendien heeft het schip enkele oorlogsschepen in het gebied van brandstof en andere voorraden voorzien.

Een andere primaire taak van het schip was het surveilleren voor de bestrijding van piraterij. EU NAVFOR commandant en admiraal Thomas E.P. Jugel bedankte de gehele bemanning van Hr. Ms. Zuiderkruis voor hun hulp en inzet tijdens de drie maanden. Jugel gaf aan dat de inzet van het bevoorradingsschip bij de missie een overtuigend succes was. Ten slotte prees hij de betrouwbaarheid en flexibiliteit van het schip nog eens aan.

Hr. Ms. Zuiderkruis keert nu terug naar haar thuishaven, Den Helder.

Bron en foto: EU NAVFOR.